Peugeot-yleisurheilutiimi

Peugeot-yleisurheilutiimi

Nuoren lahjakkuuden tie yleisurheilun kansainväliselle huipulle ei ole mutkaton. Peugeot tukee nuoria urheilijoita yhteistyössä Suomen Urheiluliiton kanssa. Peugeot-yleisurheilutiimiin valittiin kuusi 17-20 vuotiasta huippulahjakkuutta: pikajuoksija Sara Francis, kiekonheittäjä Helena Leveelahti, keihäänheittäjät Julia Valtanen ja Topias Laine sekä kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo ja seiväshyppääjä Urho Kujanpää. Peugeot-yleisurheilutiimi tarjoaa urheilijoille ja heidän valmentajilleen taloudellista tukea harjoitteluun ja tiimin kummiurheilijan, keihäänheittäjän Antti Ruuskasen, ohjeet ja neuvot.

LUE PEUGEOT-TIIMILÄISTEN KUULUMISIA

Peugeot yleisurheilutiimin blogi

TOPIAS LAINE: URHEILIJAN LUKIOELÄMÄÄ

"Ensimmäinen vuoteni urheilulukiossa lähenee loppuaan ja täytyy sanoa, että en ole katunut päivääkään päätöstäni mennä urheilulukioon."

Peugeot-yleisurheilutiimi Arttu Korkeasalo

ARTTU KORKEASALO: PEUGEOT-TIIMIN MÖRSSÄRI

"Kilpailen alle 20v. ikäsarjassa ensimmäistä vuotta, mutta MM-kisoissa haluan olla niin kovassa kunnossa, että pystyn haastamaan paitsi ikäisini, mutta myös vuotta vanhempia työntäjiä."

PEUGEOT-TIIMIN MENTORI JA KUMMI: ANTTI RUUSKANEN

ANTTI RUUSKANEN

Peugeot-yleisurheilutiimin kummina ja mentorina toimii keihäänheiton Euroopan mestari ja olympiamitalisti Antti Ruuskanen. Hän on kulkenut menestyksellä tien 19-vuotiaiden EM-kilpailujen mitalistista lajinsa kansainväliseksi huippunimeksi.

Ruuskanen kertoo tiimiin jäsenille omasta urastaan, tekemistään ratkaisuista ja sparraa nuoria.

"Vaikka yleisurheilu on yksilölaji, huipulle ei nousta yksin. Peugeot-yleisurheilutiimi, joka yhdistää Ruuskasen tieto-taidon sekä Peugeotin tuen valmentautumiseen, ovat täsmälleen sitä mitä huipulle pyrkivä nuori tarvitsee."

-Suomen Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä.

PEUGEOT-YLEISURHEILUTIIMI

SARA FRANCIS

SARA FRANCIS

Pikajuoksija
Ikä: 17 v. (22.11.2000)
Asuu: Kiuruvedellä
Seura: Kiuruveden Urheilijat
Valmentaja: Tapani Turunen
Ennätykset: 100 m 11,83
200 m 24,44

Tuoreimpia saavutuksia: Suomen joukkueissa 17-vuotiaiden EM-kisoissa 2016 ja 19-vuotiaiden EM-kisoissa 2017, jossa juoksi 100 metrillä välieriin. Voitti kesällä 2017 nuorten Ruotsi-ottelussa 200 metriä. 17-vuotiaiden Suomen mestari 100 ja 200 metrillä.

Kesän 2018 pääkilpailut: 19-vuotiaiden MM-kilpailut Tampereella (10.–15.7.).

Muuta: Huippulahjakas pikajuoksija opiskelee Iisalmessa Savon Ammatti- ja aikuisopistossa,  joka tekee yhteistyötä Kuopion Urheiluakatemian kanssa. Sara on toisen polven urheilija, isä Chris Francis muutti aikanaan Englannista Suomeen ja pelasi jalkapalloa useissa joukkueissa muiden muassa PK-37:ssa, Iisalmen Pallo-Veikoissa, Kajaanin Hakassa ja Kiuruveden Palloilijoissa. Saralla on edellytykset nousta pikajuoksun kotimaiseksi keulakuvaksi ja kansainvälisen tason sprintteriksi.

HELENA LEVEELAHTI

HELENA LEVEELAHTI

Kiekonheittäjä ja kuulantyöntäjä
Ikä: 18 v. (30.9.1999)
Asuu: Virroilla
Seura: Virtain Urheilijat
Valmentaja: Anssi Mäkinen
Ennätykset: kiekko: 54,67
kuula: 14,17

Tuoreimpia saavutuksia: Heitti 19-vuotiaiden EM-kisoissa Grossetossa kiekkokilpailussa viidenneksi tuloksella 51,87. Voitti kiekonheiton 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden 2017.

Kesän 2018 pääkilpailut: 19-vuotiaiden MM-kilpailut Tampereella (10.–15.7.).

Muuta: Monipuolinen heittäjälahjakkuus, jolle kiekonheitto ykköslaji, mutta myös kuulantyöntö luonnistuu. Edellytyksiä nousta kansainvälisen tason heittäjäksi. Leveelahti opiskelee Virtain lukiossa.

JULIA VALTANEN

JULIA VALTANEN

Keihäänheittäjä
Ikä: 16 v. (6.5. 2001)
Asuu: Raumalla
Seura: Rauman Urheilijat
Valmentaja: Keijo ja Eero Kylänpää
Ennätys: 58,11 (500 g keihäs)
53,41 (600 g keihäs)

Tuoreimpia saavutuksia: Voitti kesällä 2017 keihäänheiton Nuorten olympiafestivaaleilla Unkarin Györissä ikäluokkansa SE-tuloksella 58,11. Voitti myös nuorten Ruotsi-ottelun Tukholmassa ja 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden.

Kesän 2018 pääkilpailut: 17-vuotiaiden EM-kilpailut Unkarin Györissa (5.-8.7.)

Muuta: Valtanen oli viime kesänä ikäluokkansa Euroopan tilastossa neljäs ja maailmantilastossa seitsemäs. Valtanen on toisen polven urheilija. Äiti Tiina Andreasen on pelannut pesäpallossa 263 pääsarjaottelua. Myös Valtanen on menestynyt pesäpalloilijana. Hän omaa erinomaisen heittokäden ja edellytykset keihäänheitossa kv. tasolle. Valtanen opiskelee Rauman Lyseon lukiossa.

TOPIAS LAINE

TOPIAS LAINE

Keihäänheittäjä
Ikä: 16 v. (12.7. 2001)
Asuu: Helsingissä
Seura: Helsingin Kisa-Veikot
Valmentajat: Yki Laine, Harri Laiho
Ennätykset: 74,74 (keihäs 700 g)
63,60 (keihäs 800 g)

Tuoreimpia saavutuksia: Voitti viime kesänä keihäänheiton Nuorten olympiafestivaaleilla, nuorten Ruotsi-ottelussa  Tukholmassa ja ikäluokkansa SM-kisoissa.

Kesän 2018 pääkilpailut: 17-vuotiaiden EM-kilpailut Unkarin Györissa (5.–8.7.)

Muuta: Toisen polven keihäänheittäjä. Isä Yki Laine kilpaili 1980-luvulla ja ylsi urallaan maaotteluedustajaksi. Topias on monipuolinen lahjakkuus, joka viihtyy myös juoksuradalla, pikajuoksujen parissa. Viime kesän ennätyksellään Laine oli ikäluokkansa Euroopan kausitilastossa kuudes.

ARTTU KORKEASALO

ARTTU KORKEASALO

Kuulantyöntäjä
Ikä: 17 v. (4.2. 2000)
Asuu: Tampereella
Seura: Lielahden Kipinä
Valmentaja: Kari Korkeasalo
Ennätykset: 19,66 (kuula 6 kg)
hallissa 2018,
17,68 (miesten kuula 7,26 kg)

Tuoreimpia saavutuksia: Toissa kesänä 17-vuotiaiden EM-kisoissa neljäs Tbilisissä, viime vuonna 19-vuotiaiden EM-kisoissa 10:s. Voitti viime kesänä nuorten maaottelun ja ikäluokkansa Suomen mestaruuden.

Kesän 2018 pääkilpailut: 19-vuotiaiden MM-kilpailut Tampereella (10.–15.7.).

Muuta: Korkeasalo pelasi pikkupoikana jalkapalloa, mutta löysi heittolajit isänsä Kari Korkeasalon johdolla. Aluksi kuula ja kiekko kulkivat rinnakkain, nyt kiekko on kakkoslaji. Viime kesänä Korkeasalo työnsi 5 kilon kuulaa 20,81 ja oli ikäluokkansa maailmantilastossa kolmas. Tieto-taitoa ei taustavoimista puutu, neuvoja vinkkejä on tullut ex-huipputyöntäjältä ja kokeneelta valmentajalta Matti Yrjölältä. Korkeasalo opiskelee Tampereen Kauppaoppilaitoksen urheilijalinjalla. Huippulupaus, jolla on edellytykset olla lajissaan aikuisten sarja kansainvälinen menestyjä.

URHO KUJANPÄÄ

URHO KUJANPÄÄ

Seiväshyppääjä
Ikä: 20 v. (18.5. 1997)
Asuu: Tampereella
Seura: Tampereen Pyrintö
Valmentajat: Raimo Eskola, Hannu Kujanpää
Ennätykset: Seiväs 555/545
(hallissa/ulkoradoilla).

Tuoreimpia saavutuksia: Voitti viime talvena ensi kertaa aikuisten SM-hallimestaruuden,  oli kesän Ruotsi-ottelussa Tukholmassa toinen.

Kesän 2018 pääkilpailut: EM-kilpailut Berliinissä (7.–12.8.)

Muuta: Moniottelutaustainen Kujanpää on taitava hyppääjä, joka sai tekniikkamuutoksella pitkään hypyssä kiusanneet selkävaivat kuriin. On tällä hetkellä Puolustusvoimien Urheilukoulussa suorittamassa asevelvollisuutta. Omaa edellytykset kansainvälisen tason menestykseen.

Seuraa #PeugeotYleisurheilutiimin matkaa

i