Palvelut poikkeustilanteessa (COVID-19) Lue lisää

Peugeot-yleisurheilutiimi

Peugeot-yleisurheilutiimi
Peugeot-yleisurheilutiimi

Nuoren lahjakkuuden tie yleisurheilun kansainväliselle huipulle ei ole mutkaton. Peugeot tukee nuoria urheilijoita yhteistyössä Suomen Urheiluliiton kanssa. Peugeot-yleisurheilutiimiin kuuluu kahdeksan 17-21 vuotiasta huippulahjakkuutta: pikajuoksija Sara Francis, kiekonheittäjä Helena Leveelahti, keihäänheittäjät Julia Valtanen ja Topias Laine, kuulantyöntäjä Arttu Korkeasalo, seiväshyppääjä Urho Kujanpää, kestävyysjuoksija Eemil Helander sekä monilahjakkuus erityisesti hyppylajien spesialisti Jessica Kähärä. Peugeot-yleisurheilutiimi tarjoaa urheilijoille ja heidän valmentajilleen taloudellista tukea harjoitteluun ja tiimin kummiurheilijan, keihäänheittäjän Antti Ruuskasen, ohjeet ja neuvot.

LUE TUOREIMMAT TIIMILÄISTEN KUULUMISET

HELENA LEVEELAHTI

HELENA LEVEELAHTI : KIEKONHEITON NUORI MM-MITALISTI

"Olen Helena Leveelahti ja heitän kiekkoa melkeinpä ammatikseni. Suurimpia saavutuksia minulla on 2018 vuodelta 19-vuotiaiden MM-hopea ja aikuisten EM kisoista 24. sija."

Jessica Kähärä

JESSICA KÄHÄRÄ : HYPPÄÄJÄLUPAUS

"Olen Jessica Kähärä,  pian 18-vuotias hyppääjä Mikkelistä. Lajivalikoimastani löytyy korkeushyppy, pituushyppy, kolmiloikka ja pika-aitajuoksu. Viime kaudella (2018) saavutin 18-vuotiaiden EM-kisojen  hopeamitalin korkeushypystä ja pronssimitalin kolmiloikasta, Nuorten Olympialaisten pronssimitalin korkeushypystä, ja pituuden ja korkeushypyn pronssimitalit Kalevan kisoista. Tämän kesän 2019 pääkilpailut  ovat 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa heinäkuussa."

Julia Valtanen ja 3008

JULIA VALTANEN - VAIKEUKSIEN KAUTTA

"Nimeni on Julia Valtanen ja tulen Raumalta. Päälajini on keihäänheitto. Voitin kesällä 2017 keihäänheiton Nuorten olympiafestivaaleilla Unkarin Györissä ikäluokkani SE-tuloksella 58,11. Samana vuonna voitin myös nuorten  Ruotsi-ottelun Tukholmassa ja 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden.

Kesän 2019 pääkilpailut: 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa."

LUE PEUGEOT-TIIMILÄISTEN KUULUMISIA

Peugeot yleisurheilutiimin blogi

TOPIAS LAINE: URHEILIJAN LUKIOELÄMÄÄ

"Ensimmäinen vuoteni urheilulukiossa lähenee loppuaan ja täytyy sanoa, että en ole katunut päivääkään päätöstäni mennä urheilulukioon."

Peugeot-yleisurheilutiimi Arttu Korkeasalo

ARTTU KORKEASALO: PEUGEOT-TIIMIN MÖRSSÄRI

"Kilpailen alle 20v. ikäsarjassa ensimmäistä vuotta, mutta MM-kisoissa haluan olla niin kovassa kunnossa, että pystyn haastamaan paitsi ikäisini, mutta myös vuotta vanhempia työntäjiä."

Eemil Helander

EEMIL HELANDER: OPISKELUN JA URHEILUN YHDISTÄMINEN

"Olen Eemil Helander, Peugeot yleisurheilutiimin kestävyysjuoksija. Käyn toista vuotta Schildtin urheilulukiossa Jyväskylässä. Suunnitelmissani on käydä lukio 3,5 vuoteen. Urheilu ja lukiossa opiskelu onnistuu tällä systeemillä hyvin yhteen."

PEUGEOT-TIIMIN MENTORI JA KUMMI: ANTTI RUUSKANEN

ANTTI RUUSKANEN

Peugeot-yleisurheilutiimin kummina ja mentorina toimii keihäänheiton Euroopan mestari ja olympiamitalisti Antti Ruuskanen. Hän on kulkenut menestyksellä tien 19-vuotiaiden EM-kilpailujen mitalistista lajinsa kansainväliseksi huippunimeksi.

Ruuskanen kertoo tiimiin jäsenille omasta urastaan, tekemistään ratkaisuista ja sparraa nuoria.

"Vaikka yleisurheilu on yksilölaji, huipulle ei nousta yksin. Peugeot-yleisurheilutiimi, joka yhdistää Ruuskasen tieto-taidon sekä Peugeotin tuen valmentautumiseen, ovat täsmälleen sitä mitä huipulle pyrkivä nuori tarvitsee."

-Suomen Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä.

PEUGEOT-YLEISURHEILUTIIMI

SARA FRANCIS

SARA FRANCIS

Pikajuoksija
Ikä: 18 v. (22.11.2000)
Asuu: Kiuruvedellä
Seura: Kiuruveden Urheilijat
Valmentaja: Tapani Turunen
Ennätykset:
100 m 11,75
200 m 24,06

Tuoreimpia saavutuksia: Suomen joukkueessa 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa 100 metrillä ja 200 metrillä ja 100 metrillä välieriin. On edustanut Suomea myös aikuisten maaotteluissa 2017 ja 2018.

Kesän 2019 pääkilpailut: 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa.

Muuta: Huippulahjakas pikajuoksija opiskelee Iisalmessa Savon Ammatti- ja aikuisopistossa,  joka tekee yhteistyötä Kuopion Urheiluakatemian kanssa. Sara on toisen polven urheilija, isä Chris Francis muutti aikanaan Englannista Suomeen ja pelasi jalkapalloa useissa joukkueissa muiden muassa PK-37:ssa, Iisalmen Pallo-Veikoissa, Kajaanin Hakassa ja Kiuruveden Palloilijoissa. Saralla on edellytykset nousta pikajuoksun kotimaiseksi keulakuvaksi ja kansainvälisen tason sprintteriksi.  Sara harjoittelee alkuvuoden 2019 huippuolosuhteissa pikajuoksun mahtimaassa Jamaikalla.

HELENA LEVEELAHTI

HELENA LEVEELAHTI

Kiekonheittäjä ja kuulantyöntäjä
Ikä: 19 v. (30.9.1999)
Asuu: Virroilla
Seura: Virtain Urheilijat
Valmentaja: Anssi Mäkinen
Ennätykset:
kiekko: 56,80

kuula: 14,68

Tuoreimpia saavutuksia: Voitti 19-vuotiaiden MM-hopeamitalin kiekonheitossa. Edusti Suomea aikuisten EM-kilpailuissa Berliinissä sekä Ruotsi-ottelussa.

Kesän 2019 pääkilpailut: 22-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa, Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelu. Tavoittelee paikkaa myös aikuisten MM-kilpailuihin Dohaan.

Muuta: Monipuolinen heittäjälahjakkuus, jolle kiekonheitto ykköslaji, mutta myös kuulantyöntö luonnistuu. Edellytyksiä nousta kansainvälisen tason heittäjäksi. Helena harjoittelee paljon Tampereella valmentajansa Anssi Mäkisen huomassa.

JULIA VALTANEN

JULIA VALTANEN

Keihäänheittäjä
Ikä: 17 v. (6.5. 2001)
Asuu: Raumalla
Seura: Rauman Urheilijat
Valmentaja: Keijo Kylänpää
Ennätys: 58,11 (500 g keihäs)
53,41 (600 g keihäs)

Tuoreimpia saavutuksia: Voitti kesällä 2017 keihäänheiton Nuorten olympiafestivaaleilla Unkarin Györissä ikäluokkansa SE-tuloksella 58,11. Voitti myös nuorten Ruotsi-ottelun Tukholmassa ja 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden.

Kesän 2019 pääkilpailut: 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa

Muuta: Valtanen oli viime kesänä ikäluokkansa Euroopan tilastossa neljäs ja maailmantilastossa seitsemäs. Valtanen on toisen polven urheilija. Äiti Tiina Andreasen on pelannut pesäpallossa 263 pääsarjaottelua. Myös Valtanen on menestynyt pesäpalloilijana. Hän omaa erinomaisen heittokäden ja edellytykset keihäänheitossa kv. tasolle. Valtanen opiskelee Rauman Lyseon lukiossa.

TOPIAS LAINE

TOPIAS LAINE

Keihäänheittäjä
Ikä: 19 v. (12.7. 2001)
Asuu: Helsingissä
Seura: Helsingin Kisa-Veikot
Valmentajat: Yki Laine, Harri Laiho
Ennätykset:
78,85 (keihäs 700 g)

63,60 (keihäs 800 g)

Tuoreimpia saavutuksia: Voitti viime syksynä keihäänheiton Nuorten olympialaisten kultamitalin, Buenos Airesissa. Kesällä 2018 hän voitti pronssia 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa.

Kesän 2019 pääkilpailut: 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa

Muuta: Toisen polven keihäänheittäjä. Isä Yki Laine kilpaili 1980-luvulla ja ylsi urallaan maaotteluedustajaksi. Topias on monipuolinen lahjakkuus, joka viihtyy myös juoksuradalla, pikajuoksujen parissa. Hän harjoittelee Harri Laihon valmennusryhmässä Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Topias kilpailee hallikauden aikana paljon pikajuoksuissa ja voitti viime vuonna hallissa nuorten Suomen mestaruuden 300 metrillä.

ARTTU KORKEASALO

ARTTU KORKEASALO

Kuulantyöntäjä
Ikä: 19 v. (4.2. 2000)
Asuu: Tampereella
Seura: Lielahden Kipinä
Valmentaja: Kari Korkeasalo
Ennätykset: 19,80 (kuula 6 kg)
hallissa 17,99 (miesten kuula 7,26 kg)

Tuoreimpia saavutuksia: Toissa kesänä 19-vuotiaiden EM-kisoissa kymmenes kaksi vuotta ikäluokkaa nuorempana. Valittiin nuorten MM-kilpailuihin 2018, mutta rannevamma esti kilpailemisen.

Kesän 2019 pääkilpailut: 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa

Muuta: Korkeasalo pelasi pikkupoikana jalkapalloa, mutta löysi heittolajit isänsä Kari Korkeasalon johdolla. Aluksi kuula ja kiekko kulkivat rinnakkain, nyt kiekko on kakkoslaji. Viime kesänä Korkeasalo työnsi 5 kilon kuulaa 20,81 ja oli ikäluokkansa maailmantilastossa kolmas. Tieto-taitoa ei taustavoimista puutu, neuvoja vinkkejä on tullut ex-huipputyöntäjältä ja kokeneelta valmentajalta Matti Yrjölältä. Korkeasalo opiskelee Tampereen Kauppaoppilaitoksen urheilijalinjalla. Huippulupaus, jolla on edellytykset olla lajissaan aikuisten sarja kansainvälinen menestyjä.

URHO KUJANPÄÄ

URHO KUJANPÄÄ

Seiväshyppääjä
Ikä: 21 v. (18.5. 1997)
Asuu: Tampereella
Seura: Tampereen Pyrintö
Valmentajat: Raimo Eskola, Hannu Kujanpää
Ennätykset: Seiväs 556

Tuoreimpia saavutuksia: Berliinin EM-kisojen 17., voitti kaikki neljä Suomen mestaruutta vuonna 2018 (yleisessä sarjassa ja ikäluokassaan sekä hallissa että ulkona)

Kesän 2019 pääkilpailut: 22-vuotiaiden EM-kisat Ruotsin Gävlessä (11.-14.7.). Tavoitteena rikkoa tulosrajat ja menestyä myös EM-hallikisoissa ja MM-kisoissa.

Muuta: Moniottelutaustainen Kujanpää on yksi uuden seiväshyppääjäsukupolven kärkinimistä Suomessa. Potentiaalia nousta arvokisakävijästä arvokisamenestyjäksi. Oman urheilunsa ohella Kujanpää opiskelee Tampereen yliopistossa ja valmentaa junioreita.

Eemil Helander

EEMIL HELANDER

Kestävyysjuoksija
Ikä: 17-v. (28.5.2001)
Asuu: Petäjävedellä
Seura: Jyväskylän kenttäurheilijat
Valmentaja: Ari Nummela
Ennätykset:
2000 m:n esteet 5.46,41
3000 m 8.34,91
1500 m 3.54,06
5000 m 14.44,10

Tuoreimpia saavutuksia: Nuorten olympialaisissa 2000 metrin estejuoksussa 4:s ja kahden lajin yhteistuloksissa (2000 m s:n esteet + 4 km:n maastojuoksu) kuudes. Voitto nuorten Ruotsi-ottelussa 3000 metrillä, 5 Suomen mestaruutta kesällä 2018 (maantie, maasto, 2000 m esteet, 1500 m, 3000 m)

Kesän 2019 pääkilpailut: 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa, Boråsissa

Muuta: Helander on Suomen lahjakkaimpia nuoria kestävyysjuoksijoita. Hän opiskelee Jyväskylän Schildtin lukiossa urheilulinjalla. Hän oli 2018 alle 18-vuotiaiden maailmantilaston 2000 metrin esteissä kuudes.  Monipuolinen urheilija kilpailee ja menestyy myös maastohiihdossa. Kaudella 2018 SM-kisoista heltisi kulta ja kaksi hopeaa. Kuluvalta talvelta hänellä on taskussaan Pohjoismaiden mestaruuskisojen pronssi.

Jessica Kähärä

JESSICA KÄHÄRÄ

Hyppääjä
Ikä: 17-v. (01.08.2001)

Asuu: Mikkelissä
Seura: Mikkelin Kilpa-Veikot
Valmentaja: Katja Kuusela & Juha Isolehto
Ennätykset: korkeushyppy 187, kolmiloikka 13,29, pituushyppy 615 ulkoradoilla ja 632 hallissa

Tuoreimmat saavutukset: (2018) 18-vuotiaiden EM-kisojen  hopeamitalisti korkeushypystä ja pronssimitalisti kolmiloikasta, Nuorten Olympialaisten pronssimitalisti korkeushypystä, ja pituuden ja korkeushypyn pronssimitalisti Kalevan kisoista

Kesän 2019 pääkilpailut: 19-vuotiaiden EM-kilpailut Ruotsissa

Muuta: Jessica on monipuolinen urheilijalahjakkuus, jonka ykköslajiksi yleisurheilu valikoitui noin 13-vuotiaana. Jessica kilpailee laajasti eri yleisurheilulajeissa. Lajikaarti koostuu korkeushypystä, pituushypystä, kolmiloikasta ja pika-aitajuoksusta. Jessicalla on mahdollisuudet nousta kansainväliselle tasolla useassa eri lajissa. Hän opiskelee Mikkelin lukiossa. Kähärä on toisen polven urheilija. Hänen äitinsä Catarina Svenlin on entinen huipputason lentopalloilija. Jessican sisko Jasmin on lahjakas maastohiihtäjä.

Seuraa #PeugeotYleisurheilutiimin matkaa

i