SKIP TO CONTENT
TURVALLISUUSVARUSTEET
TURVALLISUUSVARUSTEET
AKTIIVINEN VAKIONOPEUDENSÄÄDIN
AKTIIVINEN VAKIONOPEUDENSÄÄDIN (ACC STOP)

Aktiivinen vakionopeudensäädin toimii kuten normaali vakionopeudensäädin, mutta sisältää myös toiminnon joka sopeuttaa ajonopeuden edellä ajavan mukaan.

Järjestelmän edut ovat parhaimmillaan valtateillä ruuhkaisissa olosuhteissa, jolloin käytännössä voit jatkaa ajamista vakionopeudensäädin päällä vaikka edellä olisikin hitaampaa liikennettä. Mikäli nopeusero edessä lähestyttävään hitaammin ajavaan ajoneuvoon on alle 20 km/h, hiljentää järjestelmä automaattisesti nopeutesi edellä ajavan vauhtiin. Lisäksi järjestelmä ylläpitää turvaväliä (etäisyys kuljettajan määriteltävissä 3 eri asetusta: kaukana, normaali, lähellä) nopeuksien vaihdellessa. Mikäli nopeusero edellä lähestyttävään hitaammin ajavaan ajoneuvoon on yli 20 km/h, varoittaa järjestelmä kuljettajaa ja poistuu käytöstä.

AKTIIVINEN VAKIONOPEUDENSÄÄDIN PYSÄHTYMISTOIMINNOLLA (ACC STOP & GO)

Ajoneuvon etuosan tutka toimii 150 metrin etäisyyteen asti ja toimii nopeusvälillä 30 - 180 km/h.

 

Järjestelmä pitää automaattisesti yllä valitsemaasi ajonopeutta ja kohdatessa hitaampaa liikennettä edessä automaattisesti hiljentää ja ylläpitää turvaväliä edellä ajavaan (etäisyys kuljettajan määriteltävissä 3 eri asetusta: kaukana, normaali, lähellä). Pysähtymistoiminnon avulla järjestelmä toimii joko täyteen pysähtymiseen (automaattivaihteiset) tai 30 km/h nopeuteen asti (manuaalivaihteiset) automaattisestiSaatavilla vakio- tai lisävarusteena mallista ja versiosta riippuen. . Järjestelmän avulla auto myös lähtee liikkeelle automaattisesti edessä olevan esteen poistuttua, mikäli pysähdys on alle 3 sekuntia.

AKTIIVINEN HÄTÄJARRUTUSJÄRJESTELMÄ

Aktiivinen hätäjarrutusjärjestelmä puuttuu ajoneuvon nopeuteen varoitusäänien jälkeen mikäli et ole reagoinut jarruttamalla tarpeeksi. Järjestelmä toimii kuljettajan apuna havainnoiden muita ajoneuvoja ja jalankulkijoita. Järjestelmä ei korvaa kuljettajan omaa havainnointia, mutta se edesauttaa tilannetta, jotta törmäys voi olla vältettävissä tai vähentää törmäyksen iskua nopeutta alentamalla. Järjestelmä huomioi:

 

  • Liikkuvat ajoneuvot kun ajonopeutesi on välillä 5 - 140 km/h
  • Paikallaan olevat ajoneuvot kun nopeutesi on alle 80 km/h
  • Jalankulkijat kun nopeutesi on alle 60 km/h
KAISTA-AVUSTIMET
KAISTAVAHTI
Kaistavahti ylläpitää turvallisuutta ja tarkkailee tiemerkintöjä ilmoittaen äänimerkein mikäli olet tahattomasti ajautumassa väärälle kaistalle. Kaistavahti ei hälytä normaaleista kaistanvaihdoista, suuntamerkin käyttäminen ohittaa hälytystoiminnon.
KAISTA-AVUSTIN
Ajonopeuden ollessa välillä 65 - 180 km/h kaista-avustin toimii ajoavustimena varmistaen ajoneuvon pysymisen turvallisesti omalla kaistallaan. Järjestelmän havaitessa, että ajoneuvo on vaarassa siirtyä pois omalta kaistaltaan, käyttää se hienovaraista vastaliikettä ohjaukseen. Toiminnon voi ohittaa pitämällä rattia aiotussa ajosuunnassa ja käyttämällä suuntavilkkua.
KUOLLEEN KULMAN VAROITUSJÄRJESTELMÄ
TOIMINTAPERIAATE
Järjestelmä tarkkailee ajoneuvoja, jotka voivat esimerkiksi moottoritiellä jäädä katveeseen auton taakse viereisellä kaistalla.
VAROITIN
Ajonopeuden ollessa välillä 12 - 140 km/h, järjestelmä varoittaa mahdolliset katveeseen jäävät ajoneuvot sen puoleisessa sivupeilissä, jolla kyseinen ajoneuvo on. Varoitus näkyy valomerkkinä sivupeilissä.
KULJETTAJAN VIREYSTILAN VALVONTA
KULJETTAJAN TAUKOHÄLYTIN
Järjestelmä muistuttaa sinua automaattisesti pitämään pieni tauko vireystilasi varmistamiseksi kun olet yhtäjaksoisesti ajanut yli kaksi tuntia yli 65 km/h nopeutta. Muistutus näkyy mittaristossa tehostettuna äänimerkillä.
KULJETTAJAN VIREYSTILA
Kuljettajan vireystilan valvonta on kehittyneempi versio taukohälyttimestä. Järjestelmä tarkkailee jatkuvasti vireystilaasi huomioimalla ajotilanteisiin reagointiasi. Mikäli järjestelmä havaitsee viiveen lisääntymistä reagoinneista, ilmoittaa se muistutuksella mittaristossa tehostettuna äänimerkein tauon tärkeydestä ajoturvallisuudelle.