SKIP TO CONTENT
PERHEYSTÄVÄLLISET PEUGEOTIT 

NÄIN LASTENVAUNUT JA -ISTUIMET MAHTUVAT AUTOIHIN

Monia uusia lapsiperheitä askarruttaa, kuinka lastenrattaat ja mahdolliset istuimet mahtuvat autoihin. Valitsimme Peugeotin mallistosta suosituimmat perheautot ja kokeilimme, kuinka ne mahtuvat kyytiin.

 

Testiautomme ovat 2008, 308 SW, 3008 ja 5008. Eri korimallit tuovat tilankäyttöön mukanaan heikkouksia ja vahvuuksia, joita kannattaa omassa lapsiperhearjessa punnita. Peugeotin henkilöautomallistossa löytyy lisäksi isompi Rifter-tila-auto, joihin lastenistuimet ja vaunut mahtuvat selkeästi testinelikkoa paremmin.

 

Saimme lainaan Vantaan Lastenturva-liikkeestä Britax Smile 4 -rattaat sekä Bugaboo Donkey5 Duo -kaksosrattaat. Lisäksi kokeilimme Britaxilta Dualfix M i-Size -turvaistuinta sekä Kidfix i-Size turvavyöistuinta. Turvakaukalona testissämme oli Cybex Cloud Z2 i-Size sekä sen kiinnittämiseen tarkoitettu Cybex Base Z2 i-Size isofix-telakka. Testin tulokset pätevät vastaaviin muun merkkisiin tuotteisiin.

 

 

PEUGEOT 2008 KUROTTAA LUOKKAA YLEMMÄS

B-segmentin katumaasturiksi luokiteltava 2008 on kompaktiudestaan huolimatta pätevä perheauto. Auton tavaratilaan mahtuvat Britaxin Smile -rattaat ilman suurempia ponnisteluja. Rattaat pitää toki taittaa kasaan, mutta pyörien tai istuinosan irrotukseen ei tarvitse erikseen ryhtyä. Huomioitavaa toki on, että tavaratilaan ei tällöin mahdu juurikaan enää lisätavaraa.

 

Bugaboo-kaksosrattaat mahtuvat tavaratilaan taitettuna, mutta istuinosat pitää irrottaa ja ne pitää siirtää auton sisätiloihin kuljetuksen ajaksi. Toisin sanoen 2008 ei ole se käytännöllisin vaihtoehto kaksoisrattaiden kanssa elämiseen.

Nykyaikaiset turvakaukalot ja -istuimet vievät telakoiden kanssa todella paljon tilaa autosta, etenkin pituussuunnassa. 2008:ssa edessä istuvat joutuvat tekemään kompromisseja ajoasentoonsa, jotta telakka ja istuin asentuvat oikein. Suosittelemme tällaisen turvakaukalon tai etuistuimen asentamista etumatkustajan taakse, sillä etuistuimia joudutaan siirtämään eteenpäin. Liikenneturvallisuuden kannalta ei ole hyvä, jos kuljettajalla ei ole optimaalinen ajoasento. Perheen kakkosautona tai yksilapsisen perheen käytössä 2008 on oikein kotonaan.

 

Turvavöihin asennettava ja ilman telakkaa toimitettava lastenistuin mahtuu 2008:iin hyvin. Tällöin suurimmat tilarajoitteet liittyvät lapsen pituuteen.

PEUGEOT 308 SW LOISTAA TAVARATILALLAAN

308 SW on perinteikäs c-segmentin perhefarmari, jonka tilankäytön vahvuudet löytyvät kookkaasta 608 litraa vetävästä tavaratilasta. Britaxin Smile-rattaat mahtuvat tavaratilaan myös pitkittäin, jolloin niiden sivulle mahtuu vielä paljon muutakin tavaraa. Myös tavaratilan suoja voidaan vetää rattaiden päälle.

 

Bugaboon kaksosrattaat mahtuvat taitettuna tilaan myös erinomaisesti, ja molemmat istuinosat sopivat ratasosan viereen. Paljon isojen rattaiden kanssa kulkeville 308 SW on todella hyvä vaihtoehto.


Lasten turvaistuimien ja -kaukaloiden kanssa pätevät samat lainalaisuudet kuin 2008-mallissa. Isot telakalliset istuimet mahtuvat taakse vain, jos etumatkustajat tekevät pieniä kompromisseja istuma-asentoonsa. Matalaan autoon joutuu myös hieman enemmän kurottautumaan istuimia asentaessa kuin vastaavan kokoiseen katumaasturiin.

PEUGEOT 3008 TILAVIN TAKAPENKILLÄ, 5008 TILAIHME

3008 on c-segmentin katumaasturi, eli luokkaa isompi kuin 2008. Tilankäytöllisesti tämä näkyy konkreettisesti takaistuintiloissa, jotka ovat selkeästi isommat. Testissä käytetyt turvakaukalot ja -istuimet asentuivat takapenkille tähän asti helpoiten. Oviaukko on kookas ja asentaessa ei tarvitse kyyristyä yhtä alas kuin 308:ssa. Lisäksi etumatkustajien ei tarvitse tehdä kompromisseja istuma-asentoon. 3008-malliin voi siis huoletta asentaa kaksi turvaistuinta, myös kuljettajan taakse.

 

Kahden lapsen perhearkeen 3008:n sisätilat ovat nappivalinta. Jos tarve on asentaa vielä kolmaskin turvaistuin, kannattaa tällöin kääntyä vieläkin tilavampien 5008- ja Rifter-mallien suuntaan, joissa on Isofix-kiinnitykset myös keskipaikalla.

 

Peugeot 5008 on pidennetty versio 3008:sta ja tarjoaa takapenkillä kolme erillisistuinta, joissa jokaisessa on Isofix-kiinnikkeet. Takapolvitila tässä autossa on ruhtinaallinen, ja täällä matkustavat sopuisasti myös perheen koripalloilevat teinit.

 

5008:n tavaratila on massiivinen, ja se vetää peräti 780 litraa. Tällöin tavaratilaan menevät testin kaikki rattaat täysin ongelmitta. 3008-mallissa on tietenkin hieman pienempi tavaratila. Britaxin Smile -rattaat mahtuvat tilaan taitettuina hyvin, mutta Bugaboo-kaksosrattaiden kanssa tilaan mahtuu vain ratasosa. Tällöin istuinosat joudutaan irrottamaan vaunuista ja siirtämään auton sisätiloihin.