SKIP TO CONTENT

Peugeot 406 Coupe vm 1998

Teksti ja kuvat Pekka Ylimutka

 

SUNNUNTAIAUTO


Kirjoituksen voisi lopettaa heti toteamukseen, 406 coupe v6 ei ole arkiauto,
vaan se tekee arjesta juhlapäivän! Jokainen päivä autolla on sunnuntai!

 

Ensikokemus Coupesta jo 1998

Club Peugeot ry:llä oli ensimmäinen kansainvälinen Peugeot tapahtuma Helsingissä vuonna 1998. Vein perjantaina toisen 604:ni näyttelyyn Herttoniemeen. Auto jäi sinne ja niinpä silloisen Peugeot maahantuojan Maan Auto Oy:n tj. Jorma Lehmuskallio ystävällisesti kyyditsi minut kotiin. Ennen autoon astumista Jorma kysyi, että haluaisinko ajaa matkan Vuosaareen. Siitä ehdotuksesta en kieltäytynyt! Ajomatka oli suurenmoinen. Toivoin, että koko itäinen Helsinki tai edes kotipihani väki näkee, kuinka hienoa auto sain ajaa.

 

Kun kerholaisemme Heikki ”Hessu” Lassila sittemmin hankki 406 Coupen, saimme sellaista silloin tällöin ihailla. Silloin tuntui, että tuollaiseen autoon ei minulla ole ikinä varaa.

Coupen etsintä

Kerhomme sihteeri Seppo Nironen välitti minulle kaksi Peugeot 406 farmaria, joita valitettavasti molempia kolhin. Tarkoitukseni oli ajaa jälkimmäisellä useita vuosia, mutta yllättäen tulinkin myyneeksi sen ja niin olin ilman autoa. Silloin 406 Coupen hankinta tuli ajankohtaiseksi. Halusin kamelinruskean nahkasisustan, V6 moottorin ja automaattivaihteiston. Värillä ei ollut niin väliä, sillä nuo ensin mainitut olivat tärkeimmät kriteerit. Etsiskelin autoa Ruotsista, Saksasta ja huutokaupasta, kunnes nettiauton ilmoitus 1998 vuosimallisesta 157 000km ajetusta kiinnitti huomion ja päätin käydä katsomassa sitä.

Auton osto ilman koeajoa

Kaverin kanssa pitkästi venähtäneen illan jälkeinen seuraava aamu ei ollut ehkä paras hetki tutkia autoa, mutta kun oli sovittu, niin paikalle mentiin kyydittynä. Auto näytti hienolta ja tekniikka oli kunnossa.  Nettiauton kuvissa vaaleanpunaisilta näyttäneet nahkapenkit olivatkin yllättäen tummanpunaiset. Moottorin voimaa uhkuva murina vaimensi päässäni vielä kumisevat kirkonkellojen äänet.

 

Aloin jo miettimään olisiko tämä minun? Omistajan kaveri esitteli auton meille ja hän kehotti katsomaan hansikaslokerosta huoltokirjaa. Huoltokirja löytyi, mutta sen päällä oli lappu:  myydään 3 000 €. Nettiautossa hintapyyntö oli 3 900 €… En ollut huomaavinani hintalappua, vaan päänsärystä huolimatta keskityin lukemaan huoltokirjaa, joka näytti hyvältä. Oli aika kiittää esittelystä. Kotiin päästyäni laitoin omistajalle sähköpostin; tarjoan 3000€. Kaupat tuli!

Auton varustelu ja sisätilat

406 Coupe on rekisteröity neljälle, joille se tarjoaa väljät tilat. Varustelu on hyvä: nahkapenkit, sähköiset iskunvaimentimet, ilmastointi, CD-boksi, hyvä äänentoistojärjestelmä, sähkösäätöiset penkit ja ikkunat, automaattisesti himmenevä taustapeili ja sadetutka. Automaattia en saanut mutta, manuaalivaihteisto vahvalla ja hyvin vääntävällä moottorilla on melkein kuin ajaisi automaattia - ainakin maantiellä. Takapenkin selkänoja kaatuu, joko kokonaan tai osittain ja se tekee matalasta autosta tilavamman, vaikka tavaratila onkin kohtuullisen suuri. Vielä mainittakoon, että mukana tuli kahdet renkaat ja molemmissa sarjoissa oli alkuperäiset alumiinivanteet!

Kuinka Coupe kulkee

No kovaa tietenkin. Tämä on auto, joka ottaa huippuja 230-240km/t ja kiihtyy nollasta sataan alle 8 sekunnissa. Autolla on kyllä kiva ajaa hiljaakin. Ennen kaikkea auto on kevyt ja V6 tekee ajamisesta miellyttävää. Aluksi tuntui, että auto lähtee melkein käsistä kun kiihdytti kovaa.

 

 

Kehotus

 

Peugeot 406 coupe on hieno auto, hankkikaa sellainen, ette kadu!

 

 

Tarinoita Peugeot autoista Suomessa omistajien itse kertomina. Toteutettu yhteistyössä Suomen Club Peugeotin kanssa.